ENTREVISTA a Javier Pagés: “Semblava impossible arribar a un acord sobre la nova norma del cava”

El ple del Consell Regulador del Cava va aprovar dimecres de la setmana passada la nova zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava. Una norma que ha de regular la producció, l’elaboració i la comunicació del cava, que eleva les exigències de qualitat i identifica el seu origen. A partir d’ara, els caves de més de 9 mesos se’ls denominarà Cava de Guarda i als de més de 18 mesos, Cava de Guarda Superior. També s’han determinat les zones dels Comtats de Barcelona (amb les subzones: Valls d’Anoia-Foix; Serra de mar; Conca del Gaià; Serra de Prades i Pla de Ponent), del Valle del Ebro (amb les subzones: Alto Ebro i Valle del Cierzo), de Viñedos de Almendralejo i d’Altos de Levante.

L’aprovació de la nova normativa del cava era una de les promeses de Javier Pagés quan va accedir al càrrec del president del Consell Regulador, el juliol del 2018.

El debat del pla estratègic i de la zonificació del cava ha durat gairebé dos anys.

Sí, ha estat un procés llarg i fins i tot tediós. Hi ha hagut moments en què em semblava impossible que arribéssim a un acord, però les peces han acabat encaixant miraculosament. Fins i tot m’ha sorprès una mica que ho fessin, perquè no ho tenia del tot clar. Però, al final, ha anat tot bé, perquè hi ha hagut molt bona voluntat i predisposició de totes les parts implicades.

Hi ha hagut unanimitat del sector en la decisió?

Sí, això és el més important i el que més m’ha agradat de tot, perquè era una demanda des de sempre. Ara ens queda molta feina per endavant, que no serà ràpida. El món del vi no té res de ràpid, són processos lents, que cal anar executant. Diuen que una bona execució fa bo un pla, per tant falta aquesta part. Segur que sortiran alguns problemes, és evident, però sóc optimista, perquè crec que el sector vol tirar-ho endavant.

Quan es podran veure els primers caves amb les noves zonificacions?

A mitjans del 2021 es veuran algunes indicacions de guarda i guarda superior a totes les etiquetes, però fins a finals del 2022 no es podran veure els primers caves amb origen. Aleshores a les contraetiquetes hi haurà els logos de DO Cava, la zona i les subzones.

Quins canvis implicarà la nova normativa?

Hi ha una sèrie de coses que hem volgut fer com establir l’origen i les subzones del cava. Un altre aspecte important és que tot el cava de guarda superior (reserva, gran reserva i de paratge) hem volgut que sigui ecològic. Aquest és un pas decisiu, perquè no és que sigui opcional, sinó que tot el sector unànimament accepta que totes les vinyes siguin destinades a aquest tipus de cava. Al final té una cura especial i diferent respecte a la terra i el cultiu. Però no tothom ho veu igual, hi ha qui pensa que ser ecològic no vol dir que sigui millor, però les coses es fan perquè es creu que són millors i el consumidor es preocupa pel clima, la terra i aquestes qüestions.

El nom de Comtats de Barcelona és un dels que més ha sobtat. Els preocupen els detractors?

Hi ha hagut un debat i una discussió llarga sobre els noms, perquè qualsevol nom té unes connotacions positives i també algunes que preocupen. Al final el sector ha pensat que aquest nom posiciona molt més ràpid el cava i això ha d’ajudar. Barcelona la situa tot el món i això ha pesat molt, sobretot pensant en l’estranger, perquè la gent sabrà on localitzar el cava. El nom de Comtats té una part històrica: el territori al qual fa referència va tenir diferents tamanys en el seu moment i abraçava pràcticament tots els territoris de la zona on vivim: el Penedès, Alella, la Conca, Lleida…

La categoria Prèmium que hi havia fins ara desapareix amb la nova normativa?

El guarda superior substituiria el Prèmium, que era una menció artificial que es va posar temporalment i al final s’ha decidit unificar els caves de reserva, gran reserva i de paratge dins d’una categoria. Cadascuna de les tres té petites distincions, entre elles la del temps d’envelliment, però les tres tenen mesures comunes com les vinyes de més de deu anys, rendiments, etc. Hi ha molta gent que quan parla de cava no s’adona del temps que comporta el procés.

Què ha estat el més complicat en el procés?

Tot s’ha debatut i discutit molt.Cada tema tenia la seva importància. Jo el que he fet és escoltar tothom i intentar entendre les seves inquietuds. Hem creat grups i poc a poc les posicions han anat convergint. Jo crec que és un treball d’equip, perquè hi ha participat moltíssima gent i ho hem aconseguit entre tots.

Ja ha parlat dels canvis del pla amb els cellers escindits per intentar acostar posicions?

És la meva obligació i deure parlar amb ells i intentar entendre’ns, però crec que la DO Cava ha donat un pas molt bo, ja és una super DO molt important i reconeguda a tot el món. Tot i que té els seus reptes i coses a millorar, jo crec que ara s’ha fet més atractiva, i pot ser que si algú entén que sumar és millor que estar dividits, podria ser que poguéssim, en el futur, trobar encaixos i caminar junts. Per a mi seria un somni, perquè els cellers de Corpinnat i altres són molt bons i sumen i el seu treball i esforç ens porten a tots més lluny. No sé si tinc la clau en això, però si hi puc influir, ho faré.

Olga Aibar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *