La crisi sanitària de la Covid-19 va obligar tot el sistema sanitari, i especialment a l’atenció primària, a adaptar-se per donar resposta a la nova situació. En aquest nou escenari, es prioritza l’atenció i seguiment dels pacients des dels CAP, es potencien les fórmules d’atenció telemàtiques i es demana a la ciutadania que només hi vagi presencialment si és realment necessari i així ho ha indicat un professional sanitari. Sobre tot plegat, en parlem amb Míriam Ceña, directora del CAP de Sant Sadurní d’Anoia.
Com s’ha viscut la pandèmia al municipi?
El canvi ha estat important, ja que l’Atenció Primària ha atès al 80% dels possibles casos de Covid-19. En un primer moment, es van establir circuits d’assistència diferenciats Covid i no Covid. Aleshores tot era una incertesa perquè no disposàvem de proves PCR i des de l’Atenció Primària es va fer el seguiment de la majoria de pacients sospitosos de Covid-19 amb simptomatologia lleu o moderada. D’altra banda, es va continuar fent el seguiment dels pacients crònics complexes augmentant l’assistència domiciliària, el reforç de residències i la gestió d’hotels Salut. Vam tenir un moment punter respecte a casos positius, i ara en tornem a tenir, per això és tant important insistir en la detecció precoç i en l’estudi dels contactes per dur a terme les mesures d’aïllament per a la contenció de la transmissió de la Covid-19.
Quina és la situació en aquests moments?
Estem davant d’una pandèmia que és molt dinàmica, que implica una adaptació i reorganització constant. Es dona el màxim per tal d’enfocar els recursos allà on és més necessari. En cap moment hem deixat la població desatesa, tot i aplicar noves formes d’atenció al pacient. Ara es prioritza l’atenció i el seguiment dels pacients amb noves vies telemàtiques i la visita presencial amb la indicació del professional sanitari, sense deixar d’atendre les visites no demorables. No podem tenir les aglomeracions d’abans i hem d’aconseguir que les persones vulnerables no s’hagin de desplaçar als centres si no és necessari.
Heu incrementat el personal en els darrers mesos?
Si, a principis de juny es va reforçar la plantilla a tot el territori de la Metropolitana Sud amb un centenar d’infermeres de nova incorporació i també es van estructurar prop de 150 places, que vol dir places eventuals van passar a ser estables. A més, a partir d’aquesta setmana, començaran a treballar els gestors Covid, que seran un suport molt important als equips a l’hora de fer una correcta detecció dels contactes, informar els pacients de les mesures d’aïllament i de tot el procés de la seva assistència. Al nostre territori s’han incorporat 123 gestors Covid.
Quina és la mitjana de les econsultes i visites telefòniques que heu realitzat en els darrers mesos?
A la comarca, des de mitjans de març fins a mitjan juny, hem passat d’una mitjana d’unes 500 econsultes o consultes telemàtiques a unes 19.000; les visites a domicilis han passat de 4.000 a gairebé 8.000, l’atenció telefònica, que era un 6% de la nostra assistència, ocupa ara el 50%, mentre que la presencial ha disminuït d’un 80 a un 26%.
La gent està preocupada pels rebrots.
El que és important és la consciència i el compromís de la ciutadania. És una pandèmia que ens afecta a tots. Cal ser respectuós envers els actes i seguir les mesures de protecció i d’aïllament per tal d’intentar frenar la transmissió de la Covid19.A banda de dur la mascareta, rentar-se les mans i mantenir la distància interpersonal, cal reduir la mobilitat i evitar concentracions de persones.
Olga Aibar