La pandèmia provocada per la Covid-19 ha agreujat la delicada situació econòmica que ja patien moltes persones i famílies, fet que ha comportat un increment de la demanda d’ajudes als Serveis Socials i també a Càritas per poder atendre les seves necessitats bàsiques. Sobre aquesta situació n’hem parlat amb Miquel Aiguadé, treballador social de Càritas a Vilafranca.
Quina és la principal demanda que teniu actualment?
La majoria de les persones ateses són persones que tenen dificultats per cobrir les necessitats bàsiques com l’alimentació o les despeses relacionades amb l’habitatge. La pandèmia ha posat de manifest i aguditzat una realitat que ja teníem. Hi havia gent que l’economia la tenia precària, amb treballs temporals, jornades parcials, o que vivien molt ajustadament dins de l’economia submergida, i durant un temps, això va quedar parat del tot. Moltes persones i famílies s’han quedat sense recursos i viuen en habitacions rellogades o ocupant pisos, per tant, no disposen d’una llar. Aquí cal un treball de sensibilització important, perquè la població ha quedat molt tocada.
Sensibilització en quin sentit?
Hem de ser conscients que encara que no ens toqui directament, no vol dir que no ens pugui passar una situació d’aquest tipus. Un problema de salut com el que estem vivint té moltes dimensions col·laterals: ens ha afectat els hàbits quotidians, però també hi ha qui no ha pogut pagar l’habitatge perquè les poques hores que tenia de feina les ha perdut. Hi ha qui esperava arreglar documentació a l’Administració i ha quedat aturada.
Com va afectar el confinament als serveis que realitzeu?
Hem hagut d’adoptar-nos a la nova realitat. Les demandes d’alimentació es derivaven a través dels serveis socials i del Rebost Solidari, i les acollides es realitzaven telefònica o telemàticament, així com el seguiment de les persones allotjades als pisos socials i compartits. També es va haver de suspendre el reforç educatiu durant uns mesos. Després es va adaptar el seguiment a través de via telemàtica. Vam cedir alguns portàtils a famílies, però n’hi havia que no tenien connectivitat, un fet que és un problema avui en dia. De fet, més enllà dels recursos materials, el que hem procurat des de Càritas és fer també un acompanyament emocional de les persones que atenem, perquè el confinament a més de complicar la situació econòmica, també va agreujar l’aïllament social.
Al Centre Abraham acolliu homes sense llar. Quantes places té i quantes persones heu atès aquest any?
Actualment disposem de 8 places i enguany hem atès 190 homes. El centre té un servei de pernoctació (on poden dutxar-se, sopar, dormir, esmorzar i endur-se el dinar), que cada persona pot utilitzar una setmana al mes. Entre els mesos de març i abril, alguns es van haver de quedar gairebé un mes. Aleshores hi va haver poca rotació de persones. Durant aquest temps es van incentivar les activitats esportives i de lleure, les assemblees, el jocs, petites tasques de manteniment de la casa, etc.
Quines mesures es van seguir per evitar contagis?
A banda dels elements de protecció habituals (gel i mascaretes) vam reservar una habitació per si calia confinar algú i vam establir un servei d’atenció de 24h. També es va suspendre el servei de dutxes. Temporalment els voluntaris van deixar de participar-hi per tal de reduir riscos
Aquesta situació haurà comportat un gran increment de recursos per part de Càritas.
Sí, tot plegat va comportar una reorganització de recursos humans i econòmics considerable. Per això, s’ha llençat la campanya “La pobresa també rebrota”, amb l’objectiu d’obtenir recursos per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la segona onada de la Covid-19. Moltes de les Càritas amb seu a Catalunya ja han exhaurit el pressupost per a cobrir necessitats bàsiques que tenien previst per tot el 2020. Davant d’aquest context, amb aquesta campanya apel·lem a la solidaritat de la ciutadania per continuar garantint el suport i l’acompanyament a les persones més vulnerables de la nostra societat.
Quina és la seva situació?
Una de cada 4 llars ateses per Càritas no disposa de cap ingrés, fet que situa el 65,2 %, de les famílies per sota del llindar crític de la pobresa severa. Això suposa que la meitat de les famílies tinguin dificultats per pagar el lloguer, la hipoteca o els subministraments.
Quantes persones heu atès a Catalunya en els darrers mesos?
Al mes de maig, els serveis de primera resposta de les deu Càritas amb seu a Catalunya van atendre més de 103.000 persones, un 63% més que abans de l’inici de la pandèmia. Una de cada 3 persones ateses per Càritas no havia necessitat mai la nostra ajuda. És una situació que ens recorda a la crisi de 2008, amb la diferència que aquesta ha afectat tots els sectors econòmics sense excepció.
Olga Aibar