ENTREVISTA a Jordi Cuyàs: “Hem de tenir més volum per pujar graons en l’escala hospitalària”

El vilafranquí Jordi Cuyàs ha estat nomenat aquest mes nou president del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG). Cuyàs és tècnic superior en relacions públiques i en economia local, va ser president del Consell d’Administració de SERCOM S.L. (Ràdio i TV de Vilafranca), SOVIPAR S.L. (aparcaments de Vilafranca), conseller de FIRAVI S.A., i d’EMAVSA (aigües de Vilafranca). També va ser regidor de l’Ajuntament de Vilafranca del 1991 al 2003, i tinent d’alcalde, amb responsabilitats en Promocó Econòmica, Territori i Governació, gerent del Consell Comarcal de l’Alt Penedès del 2003 al 2007 i director de Promoció Comercial de la Generalitat, del 2008 al 2010.

Com han estat els seus primers dies com a president del Consorci?

El primer que vaig fer va ser reunir-me amb els membres de l’equip directiu dels tres hospitals que conformen el Consorci (l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, el del Sant Camil, i el de Sant Antoni Abat) i vaig constatar que tenen uns bons equips, compenetrats i amb moltes ganes, tal i com van demostrar durant el confinament. Vaig parlar amb el personal dels diferents serveis i vaig comprovar que la fusió dels tres hospitals de la zona ha permès donar un pas endavant important en els serveis mèdics que s’hi ofereixen. S’han creat sinergies que fan que no sigui només una suma de tres paraigües diferents, sinó que permet als tres centres disposar de més capacitat i d’uns metges preparats que es mouen molt d’un lloc a un altre, allà on fan falta.

Però hi ha serveis com les UCI o el de diàlisi que fa temps que reclama l’Alt Penedès, per exemple.

Caldrà veure com podem atendre aquestes demandes. Ara els serveis estan repartits entre els tres hospitals. Als Camils hi ha UCI’s, però hi ha pocs quiròfans (3 davant dels 5 de l’Alt Penedès). De la manera com estan distribuïts ja no cal enviar els pacients a Barcelona, com es feia abans. A la pràctica, els equips humans donen més rendiment així perquè per molts quiròfans o UCI’s que tinguin el que cal és disposar dels professionals que han d’atendre els malalts en aquests llocs, com ara infermers especialitzats, que són el que veritablement necessitem. De fet, en els moments més crítics de la Covid-19 es va haver de tancar algun servei per manca de personal especialitzat en infermeria.

Quants treballadors té el Consorci actualment?

Unes 1.800 persones, però no tots a jornada sencera, sinó que una part la fan a temps parcial, sobretot els cap de setmana. Amb ells cobrim les 250.000 persones que viuen en la seva àrea d’influència. No som tres hospitals comarcals de tercera divisió, sinó una empresa de segona divisió amb tendència i aspiració de pujar a primera.

Quins són els seus objectius com a nou president del Consorci?

Hi ha diferents propostes que vull exposar al Consell Rector. La primera és esdevenir un hospital universitari, amb totes les conseqüències, arribant a un acord amb la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona per anar de la mà i formar gent en pràctiques. D’aquesta manera, els metges i infermeres locals podran fer de tutors dels nous professionals i així estar més motivats per poder quedar-se, on tenen més qualitat de vida, i no marxar a un hospital més gran. El segon aspecte que vull proposar és rediscutir el contracte que tenim amb el nostre principal client, el CatSalut, perquè tenen establerts uns topalls de pagaments que són els causants de les llistes d’espera; també s’han de rendibilitzar els diners i solventar el nivell del cost dels interessos que paguem quan ens endeutem. Finalment, s’ha de tenir clara la visió del que han de ser els hospitals d’aquí a deu o quinze anys.

Com haurien de ser?

Han d’esdevenir uns referents de la salut de la ciutadania i fer-ho de la manera més sostenible possible, tenint en compte aspectes com el tipus d’energia que es fa servir als centres, una idea que es podria lligar als projectes europeus que subvencionen aquest tipus d’actuacions, així com la millora pública dels edificis, la comunicació entre els nostres hospitals…

Quins terminis s’ha marcat per aconseguir-ho?

Dos anys i mig, fins al proper mandat municipal. En aquest temps, hem de ser capaços de posar-nos d’acord en els objectius a aconseguir i treure tot el suc a la fusió dels Consorcis de l’Alt Penedès i el Garraf. Hem de tenir més volum per pujar graons en l’escala hospitalària.

Encarem la segona onada de la Covid-19, amb unes xifres molt altes. No deu ser fàcil liderar ara el Consorci.

Estem vivint moments complicats i ho continuaran sent durant un temps. A nivell de gestió, considero que la gent del territori ens hi hem d’implicar el màxim possible. Ara tinc temps, il·lusió i ganes de consolidar aquest graó més alt en la integració dels dos consorcis. Crec que el reconeixement com a hospital universitari serà clau.

Olga Aibar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *